2014. júl 24.

A holnap határa (2014) - Avagy a tipikus időgép szindróma

írta: datiKaa
A holnap határa (2014) - Avagy a tipikus időgép szindróma

2014-07-10-EdgeofTomorrowMovie2014.jpg

Szerencsére a poént lelövik minden poszteren...

Ez a film jó! Ezt le kellett szögeznem már rögtön itt azelején, hogy aztán később nyugodtan fikázhassam.

Tipikusan azon filmek listáját bővíti, amit az utolsó percben csesznek el. De akkor nagyon. Az alap ötlet jó, bár az elmúlt években szerintem túl sok hasonló jellegű filmet láttam, ahol a gonosz Zűrlények ki akarnak minket embereket írtani a francba, mert az igazából ugye poén. Nekik legalábbis mindenképp.

Visszatérve a filmünkhöz... Még mindíg jó! Szerencsére nem a támadást mutatják be, így nincs benne jellegtelen drámázás a harcok közepette (a.k.a. Battle Los Angeles ... Bháááázmeg de kegyetlenszar film volt), nincs benne amerikaakirály szindróma, semmi sci-fi baromság se. Belepottyanunk a Földreszállás utáni időkbe, az emberiség már rájött, hogy össze kell fogni, közös hadsereg, közös szopóroller. No, merthogy eddig még sosem nyertünk.

Valahol itt csöppenünk bele a sztoriba, meg Tom Cruise ádláz harcába. A harcok és a katonák megoldása koncepcionálisan tetszik, ámbár szívesen részt vettem volna azon a meetingen, ahol ezt kitalálják.
-Najó, Chris, de mégsem nyerhetünk az idigen szuperhiper "mimic"-jei ellen úgy, mint annó a Csillagközi Invázióban.
-Oké Jon, de a test körüli robotpáncél túl Vasemberes, nyemjjóóóó!!!!
(És valahol itt szólalt meg egy okostojás)
-Legyenek az emberek exo-skeletonban!!!
-Oké, de az mi a gyászom?
-Hát.. képzeld el a vasember páncélt... a páncél nélkül!...
-Kardja van?
-Ha adunk neki... De akkor legyen csaj bazz...

bill-paxton-edge-of-tomorrow-1.jpg

"Ó néddmán, emmeg mifasz történik?!"

És így jutunk el igazából a harcmezőkre, Tom Cruise kap egy ilyen hacukát, persze ő nem akarta, és meg is döglik. Vagy mégsem. Sokszor megdöglik igazából a filmben (olyan 80%-ban még röhögsz is hozzá), mert szerencsétlenünk amint meghal, újra felkel előző nap reggel. Majd végül előkerül a harcos amazon is (Emily Blunt, és óó még aranyos is tud lenni, nem csak 'pain in the ass'), de ő is meghal (bár ha figyeltünk eddig, akkor tudjuk, hogy mégsem). Hogy miért is történik velük ez a mizéria, na az megér egy mozijegyet! Mindemellett az idővel játszadozás minden alap trükkjét és jópofaságát felvonultatják, mindenkiben meglesz az "ez ismerős" érzés, cserébe viccesen van előadva, és a mellékszereplők, és a "napi rutin" változatossága mindenért kárpótolja az embert!

A filmben szerencsésen jól vegyítették a humort az unalommal, amikor aludnál már a székben, arcodbadobnak jópofa jeleneteket és röhögsz. Vagy izgulsz. Esetleg egyszerre. Ami biztos, a 3D szemüveget ki kell dobni a kukába, a film 2D-re van kihegyezve. A vágás jó, a kameramunka jó, a hangok is és a látvány is a helyén van.

Szólj hozzá